Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα σύσταση στους γιατρούς: “Χορηγήστε…άσκηση για γνωστικές δυσλειτουργίες”!

Νέα σύσταση στους γιατρούς: “Χορηγήστε…άσκηση για γνωστικές δυσλειτουργίες”!

0
Διαφήμιση

Μια νέα οδηγία στους ιατρούς που λέει ότι πρέπει να συστήνουν άσκηση δύο φορές την εβδομάδα σε άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία για να βελτιώσουν τη μνήμη και τη σκέψη, δόθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, της 27ης Δεκεμβρίου.

“Η τακτική σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί από καιρό ότι έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τώρα μπορούμε να πούμε ότι η άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης για άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία”, λέει ο Ronald Petersen, MD, Ph.D., διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Νόσου Αλτσχάιμερ, της Κλινικής Mayo.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της αναμενόμενης γνωσιακής μείωσης της φυσιολογικής γήρανσης και της πιο σοβαρής πτώσης της άνοιας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με τη μνήμη, τη γλώσσα, τη σκέψη και την κρίση που είναι μεγαλύτερα από τις κανονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.

Γενικά, οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμποδίζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή και τις συνήθεις δραστηριότητες. Ωστόσο, η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αργότερα να προχωρήσει στην άνοια που προκαλείται από τη νόσο του Alzheimer ή άλλες νευρολογικές παθήσεις. Αλλά μερικοί άνθρωποι με ήπια γνωστική δυσλειτουργία δεν χειροτερεύουν ποτέ και μερικοί τελικά βελτιώνονται.

Εξάμηνες μελέτες έδειξαν ότι η προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία ως μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

Ο Δρ Petersen ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν αερόβια άσκηση: Περπατήστε βιαστικά για 30 λεπτά επί πέντε φορές την εβδομάδα. «Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο θα προχωράτε από την ήπια γνωστική δυσλειτουργία στην άνοια», λέει.

memories (5)

Μια άλλη επικαιροποιημένη οδηγία λέει ότι οι κλινικοί γιατροί μπορεί να συστήσουν γνωστική κατάρτιση για άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία. Η γνωστική κατάρτιση χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενες ασκήσεις μνήμης και συλλογιστικής που μπορούν να υποβοηθούνται με υπολογιστή ή να γίνονται προσωπικά ή σε μικρές ομάδες.

memories (6)

Περισσότερο από το 6% των ατόμων της δεκαετίας του ’60 έίχαν ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία σε ολόκληρο τον κόσμο και η κατάσταση γίνεται πιο κοινή με την ηλικία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Περισσότερο από το 37% των ανθρώπων άνω των 85 ετών ήδη το έχουν.

«Δεν χρειάζεται να εξετάσουμε τη γήρανση ως μια παθητική διαδικασία. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για την πορεία της γήρανσης μας», λέει….

 

Διαφήμιση