Αρχική Ενέργεια Αυτά είναι τα νέα κριτήρια για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Αυτά είναι τα νέα κριτήρια για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

0
Stathakis
Διαφήμιση

Τα νέα κριτήρια για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» (ΑΝΤ1).

Συγκεκριμένα είπε:

Σήμερα εκδίδεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με τα νέα κριτήρια στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ. Διαμορφώνονται δυο κατηγορίες δικαιούχων:

1. Τα νοικοκυριά που καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει το 35% κατά μέσο όρο.

2. Τα πιο φτωχά νοικοκυριά που καλύπτουν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα έχουν έκπτωση που θα προσεγγίζει το 70% κατά μέσο όρο.

Ακόμη, το πλαφόν των 1500KW πηγαίνει στις 1650KW, καλύπτοντας μια υπέρβαση της κατανάλωση με απόκλιση 10% στο σύνολο του έτους.

Η εφαρμογή ξεκινά 1η Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις για το νέο ΚΟΤ θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου από όλους τους δικαιούχους και εκείνους, δηλαδή, που είναι ήδη στο ΚΟΤ.

Για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ)

«Υλοποιούμε μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων ΥΚΩ. Καταργούμε την απότομη σκάλα των χρεώσεων, όπου η τιμολόγηση της υπερβάλλουσας κατανάλωσης περνούσε στη βάση της υψηλότερης κλίμακας, ενιαία, στο σύνολο της κατανάλωσης και προκαλούσε αυξημένες επιβαρύνσεις σε πολλά νοικοκυριά.

Το αλλάξαμε αυτό: Τώρα πλέον η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο το μέρος της υπέρβασης και όχι το σύνολο της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Κάτι που θα έχει σημαντικό όφελος στον τελικό λογαριασμό. Για παράδειγμα, από 0-1600KW η τιμή θα είναι στάνταρ.

Πλέον, η κατανάλωση μίας επιπλέον μονάδας, πέραν των 1600 KWh, δεν θα χρεώνει το σύνολο της κατανάλωσης βάσει της αμέσως υψηλότερης κλίμακας, αλλά μόνο για τη μία επιπλέον μονάδα. Πετάμε τις επιπλέον χρεώσεις.

Όσον αφορά τις χρεώσεις στο νυχτερινό τιμολόγιο, μέχρι τις 1600KWh κατανάλωσης νυχτερινού, θα υπάρχει μείωση στο λογαριασμό.

Η υφιστάμενη χρέωση ΥΚΩ των 8,99 ευρώ ανά KWh, μειώνεται τώρα σε 6,90 ευρώ ανά KWh στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης 0-1600 KWh, η οποία καλύπτει το 95% της συνολικής νυχτερινής κατανάλωσης.

Σε συνδυασμό με την εξομάλυνση του τρόπου χρέωσης της ημερήσιας κατανάλωσης, συνεπάγεται συνολικά σημαντικό όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Επίσης, ιδρύσαμε ένα ειδικό ταμείο με κονδύλια 10 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους επανασύνδεσης του ρεύματος στα νοικοκυριά που ζουν σε ακραία φτώχεια και έχουν χάσει το ΚΟΤ».

Διαφήμιση