Αρχική Καινοτομία Βελτίωσαν την ανθρώπινη μνήμη… εμφυτεύματα σε εκεφάλους!

Βελτίωσαν την ανθρώπινη μνήμη… εμφυτεύματα σε εκεφάλους!

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και τη Σχολή Ιατρικής του Wake Forest διενήργησαν πειράματα που περιλαμβάνουν την εμφύτευση ηλεκτροδίων στους εγκεφάλους εθελοντών ανθρώπων, για να διαπιστώσουν εάν κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει την ανάκληση μνήμης.

Η ομάδα έδωσε μια παρουσίαση στη φετινή συνάντηση για τη Νευροεπιστήμη, η οποία περιγράφει τη μελέτη και αυτά που βρήκαν.

Η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η εισαγωγή ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των ζώων μπορεί να βελτιώσει την ανάκληση μνήμης – σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο.

mnimi4.jpg

Για να δοκιμάσουν την ιδέα ότι η τοποθέτηση μικροσκοπικών ηλεκτρικών παλμών σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ανάκληση μνήμης μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με γιατρούς που θεραπεύονταν ασθενείς με επιληψία – σε καθένα από τους ασθενείς είχε προγραμματιστεί να εμφυτευθεί ηλεκτρόδιο εγκεφάλου ως θεραπευτική επιλογή.

Το πείραμα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο ήταν να χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα για να ακούσουν και να καταγράψουν ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ενώ οι εθελοντές ασχολήθηκαν με ασκήσεις μνήμης.

mnimi3.jpg

Το δεύτερο μέρος αφορούσε τη μίμηση των σημάτων που είχαν καταγραφεί στο πρώτο μέρος – στέλνοντας μικροσκοπικούς παλμούς ηλεκτρισμού σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονταν στη διατήρηση και την ανάκτηση μνήμης.

Τα πειράματα επιδίωκαν να μετρήσουν τα δύο είδη μνήμης, τη  βραχεία και την αποκαλούμενη μνήμη εργασίας. (χάρη στη μνήμη εργασίας θυμόμαστε τι πρέπει να κάνουμε, πώς να το κάνουμε, ώστε να το ολοκληρώσουμε πριν να είναι αργά κι ενώ έχει ακόμη σημασία).

mnimi.jpg

Το πρώτο, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι η ικανότητα να θυμάστε κάτι που συνέβη πρόσφατα. Η μνήμη εργασίας, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί τα πράγματα όπως συμβαίνουν.

Αναφορικά με όλα τα δεδομένα όλων των ασθενών, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η εγκεφαλική διέγερση μέσω εμφυτευμάτων οδήγησε σε μέση βελτίωση κατά 15% στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και 25% βελτίωση στη μνήμη εργασίας σε όλους τους εθελοντές – αποτελέσματα που βρέθηκαν και στα πειραματόζωα.

mnimi2.jpg

Σημείωσαν ότι η εφαρμογή τυχαίων εκρήξεων ηλεκτρικής διέγερσης, από την άλλη πλευρά, έτεινε να κάνει την ανάκληση μνήμης χειρότερη.

Ενώ τα πειράματα διεξήχθησαν για να μάθουν περισσότερα για τη διατήρηση της μνήμης και την ανάκληση γενικά, η έρευνα στοχεύει συγκεκριμένα να βοηθήσει τα άτομα με απώλεια μνήμης λόγω ασθενειών όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Διαφήμιση