Αρχική Άσκηση Οι ασκήσεις δύναμης είναι τόσο σημαντικές όσο και η αερόβια, δείχνει νέα...

Οι ασκήσεις δύναμης είναι τόσο σημαντικές όσο και η αερόβια, δείχνει νέα έρευνα

0
Διαφήμιση

Οι πιέσεις και οι αναρτήσεις θα μπορούσαν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας σύμφωνα με μια νέα μελέτη πάνω από 80.000 ενήλικες υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ!

Η μεγαλύτερη μελέτη για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων θνησιμότητας των διαφόρων τύπων άσκησης έδειξε ότι οι άνθρωποι που ;έκαναν σωματική άσκηση για αύξηση δύναμηςείχαν 23% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με οποιοδήποτε μέσο και 31% μείωση του θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο.

dinami (1).jpg

Ο επικεφαλής συγγραφέας αναπληρωτής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Charles Perkins δήλωσε ότι ενώ η κατάρτιση δύναμης έχει δοθεί κάποια προσοχή για τα λειτουργικά οφέλη καθώς γερνάμε, λίγη έρευνα έχει εξετάσει τις επιπτώσεις της στη θνησιμότητα.

“Η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση που προάγει τη μυϊκή δύναμη μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την υγεία με τις αερόβιες δραστηριότητες όπως τζόκινγκ ή ποδηλασία”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Σταματάκης.

dinami (2).jpg

«Και αν υποτεθεί ότι τα ευρήματά μας αντανακλούν τις σχέσεις αιτίας και επίδρασης, μπορεί να είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο».

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική άσκηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τους ενήλικες συνιστούν 150 λεπτά αερόβιας άσκησης, συν δύο ημέρες δραστηριοτήτων μυϊκής ενίσχυσης κάθε εβδομάδα.

dinami (9).jpg

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Σταματάκης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές δημόσιας υγείας έχουν παραμελήσει να προωθήσουν κατευθυντήριες γραμμές βασισμένες σε ισχυρισμούς στην κοινότητα και ως εκ τούτου παρερμηνεύουν το πόσο δραστήριοι είμαστε ως έθνος.

Αναφέρει το παράδειγμα της Αυστραλιανής Έρευνας για τη Διατροφή και τη Φυσική Δραστηριότητα της Αυστραλίας, η οποία, με βάση μόνο την αερόβια δραστηριότητα, αναφέρει αδράνεια πληθυσμού (δηλαδή δεν ασκείται) στο 53%. Ωστόσο, όταν λαμβάνονται υπόψη και οι κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται στη δύναμη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 85% των Αυστραλών δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις.

dinami (5).jpg

“Δυστυχώς, λιγότερο από το 19% των ενηλίκων της Αυστραλίας κάνουν το συνιστώμενο ποσό σωματικής άσκησης”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σταματάκης.

“Το μήνυμά μας μέχρι σήμερα ήταν να κινηθούμε, αλλά αυτή η μελέτη προκαλεί μια επανεξέταση σχετικά, όταν είναι απαραίτητο, με την επέκταση των μορφών άσκησης που ενθαρρύνουμε για μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία”.

dinami (7).jpg

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το σωματικό βάρος του ατόμου χωρίς συγκεκριμένο εξοπλισμό ήταν εξίσου αποτελεσματικές με τη γυμναστική.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, βασίζεται σε ένα συγκεντρωτικό δείγμα πληθυσμού άνω των 80.306 ενηλίκων με στοιχεία που προέρχονται από την Έρευνα Υγείας για την Αγγλία και την Έρευνα της Σκοτίας για την Υγεία, που συνδέονται με το Μητρώο Κεντρικής Θνησιμότητας του NHS.

dinami (6).jpg

Η μελέτη ήταν παρατηρητική, αλλά έγιναν προσαρμογές για να μειωθεί η επίδραση άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση της υγείας, η συμπεριφορά του τρόπου ζωής και το μορφωτικό επίπεδο. Όλοι οι συμμετέχοντες με καθιερωμένη καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη και αυτοί που απεβίωσαν κατά τα πρώτα δύο έτη παρακολούθησης αποκλείστηκαν από τη μελέτη για να μειώσουν τη πιθανότητα σπασίματος των αποτελεσμάτων εξαιτίας εκείνων με προϋπάρχουσες καταστάσεις που συμμετέχουν σε λιγότερη άσκηση.

Περίληψη βασικών πορισμάτων:

η συμμετοχή σε οποιαδήποτε άσκηση προαγωγής της δύναμης συνδέθηκε με μείωση κατά 23% της θνησιμότητας από κάθε αιτία και με μείωση της θνησιμότητας κατά του καρκίνου κατά 31%

οι ίδιες ασκήσεις σωματικού βάρους που μπορούν να εκτελεστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον χωρίς εξοπλισμό που να έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα με τις δραστηριότητες που βασίζονται στο γυμναστήριο

dinami (4).jpg

η τήρηση της κατευθυντήριας γραμμής για την προώθηση της δύναμης της WHO από μόνη της συνδέθηκε με τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου που κατεπέκταση συνδέεται με τον καρκίνο, αλλά η τήρηση της κατευθυντήριας γραμμής για την αερόβια σωματική άσκηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν ήταν μόνη της.

η συμμόρφωση προς τις κατευθυντήριες γραμμές για την ενίσχυση της δύναμης και τις αερόβιες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνδυάστηκε με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από ό, τι η αερόβια σωματική δραστηριότητα

δεν υπήρχαν ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της άσκησης που προάγει τη δύναμη και της θνησιμότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαφήμιση