Αρχική Ελληνικά Προϊόντα «Doing greek business in Russia…»

«Doing greek business in Russia…»

0
Διαφήμιση

Επιχειρηματικό οδηγό για τη Ρωσική Ομοσπονδία εξέδωσε η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους κλάδους «ειδικότερου ενδιαφέροντος» για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα στο σχετικό κεφάλαιο προειδοποιεί: «Όσον αφορά τις δυνατότητες προσέγγισης της αγοράς της χώρας εκ μέρους των Ελλήνων επιχειρηματιών μεμονωμένα ή συλλογικά, και ενίοτε με την αρωγή των δημοσίων φορέων, πρέπει να επισημανθεί ότι η ρωσική οικονομία παραμένει τόσο στην πράξη όσο και στην νοοτροπία μία σε μεγάλο βαθμό κρατικά διευθυνόμενη οικονομία.

Τα τεράστια εμπόδια φυτοϋγειονομικών / τεχνικών προδιαγραφών που τίθενται κατά καιρούς στις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό, η συνεχής μεταβολή των ισχυόντων κανονισμών, η παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης μόνο στη ρωσική γλώσσα, καθώς και η απαίτηση όλες οι φόρμες και αιτήσεις που πρέπει να υποβληθούν κατά την εισαγωγή να είναι επίσης στη ρωσική, τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά εμπόδια είναι πολύ συχνό φαινόμενο».

Προσθέτει όμως: «Παρά ταύτα παραμένουν τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα – ευκαιρίες της ρωσικής οικονομίας, τα οποία συνοπτικά έχουν ως εξής:

Μεγάλη αγορά

Νέα αγορά

Μεγάλη ροπή προς κατανάλωση

Ενδιαφέρον για νέα προϊόντα, τρόπους ζωής, προσλαμβάνουσες παραστάσεις κλπ.

Συνδυάζοντας τα ανωτέρω προκύπτει ότι η ρωσική αγορά δεν ενδείκνυται για πρόσκαιρες και ευκαιριακές εξαγωγές, αλλά προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες διείσδυσης των επιχειρήσεων της χώρας μας στη ρωσική αγορά, με την αρωγή των εκάστοτε υποστηρικτικών δημοσίων υπηρεσιών (Γραφείο ΟΕΥ, Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας, Εμπορικά Επιμελητήρια κλπ) απαιτείται καλός σχεδιασμός και επιμονή».

Η πρεσβεία διευκρινίζει: «Στην πράξη, οι ευνοϊκότερες προοπτικές εδώ δραστηριοποίησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς:

α) Τρόφιμα, όπου η εγχώρια παραγωγή δεν είναι εν γένει σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του εγχώριου καταναλωτικού κοινού τόσο σε ποσότητα όσο και (με τη σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου) σε ποιότητα. Η επιβολή της απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων βεβαίως δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για σειρά προϊόντων αυτής της κατηγορίας.

β) Άλλα επιμέρους καταναλωτικά αγαθά όπως γούνες, δομικά υλικά, ανελκυστήρες κλπ..

γ) Τουρισμός, με ιδιαίτερη έμφαση στον ιατρικό και τον εκκλησιαστικό τουρισμό.

δ) Τουριστικά ακίνητα».

Προς διευκόλυνση, τέλος, των Ελλήνων επιχειρηματιών που εξετάζουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στη ρωσική αγορά, η πρεσβεία παραθέτει τον εξής πίνακα, ως αποτέλεσμα συνοπτικής ανάλυσης SWOT («Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats»):

pinakas.jpg

Διαφήμιση