Αρχική Καινοτομία Καινοτομία: Φορητός μικροσκοπικός σαρωτής εγκεφάλου μελετάει εγκεφάλους σε βρέφη!

Καινοτομία: Φορητός μικροσκοπικός σαρωτής εγκεφάλου μελετάει εγκεφάλους σε βρέφη!

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών που συνδέονται με διάφορα ιδρύματα στη Γαλλία έχει αναπτύξει ένα νέο τύπο εγκεφαλικού σαρωτή που είναι αρκετά μικρό για χρήση σε βρέφη.

Στο άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό Science Translational Medicine, η ομάδα περιγράφει τη νέα συσκευή, τον τρόπο με τον οποίο δοκιμάστηκε και την αποτελεσματικότητά της στις αρχικές δοκιμές.

Κατά τη μελέτη των διαταραχών του εγκεφάλου που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις, όπως η επιληψία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνήθως EEG και fMRI για να μελετήσουν τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τον εγκέφαλο και τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται.

egkefalos (1).jpg

Αλλά για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές θα ήθελαν να εντοπίσουν την εξέλιξη τέτοιων διαταραχών από μια προγενέστερη ηλικία – ιδανικά, θα ήθελαν να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού.

Αλλά το EEG απαιτεί κολλητικούς αισθητήρες στο κρανίο και οι μηχανές fMRI είναι μεγάλες, δυνατές και τρομακτικές, έτσι  δεν μπορούν να δοκιμαστούν στα βρέφη.

Τώρα, όμως, αυτό φαίνεται να αλλάζει, καθώς οι ερευνητές με αυτή τη νέα προσπάθεια έχουν κατασκευάσει μια μηχανή που είναι αρκετά μικρή για να φέρει (ζυγίζει μόλις 40 γραμμάρια), είναι ήσυχη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε ύπνο.

egkefalos (5).jpg

Το νέο μηχάνημα, που ονομάζεται fUSI (λειτουργική απεικόνιση υπερήχων), είναι αρκετά μικρό για να το τοποθετήσει σε ένα παχνί – συνδέεται με ένα καπάκι που μοιάζει πολύ με τα πλεκτά καπάκια που χρησιμοποιούνται συχνά στα νοσοκομεία για να κρατούν τα μωρά ζεστά.

Το μηχάνημα συνδυάζει βίντεο-ηλεκτροεγκεφαλογραφία και υπερήχους για να καταγράψει τη ροή αίματος που σχετίζεται με τις αλλαγές στα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο και προσφέρει στην πραγματικότητα υψηλότερη ανάλυση από τα συμβατικά μηχανήματα.

Η ομάδα αναφέρει ότι το μηχάνημα έχει δοκιμαστεί σε υγιή βρέφη (χωρίς εγκεφαλική διαταραχή) και σε δύο βρέφη με ανθεκτικές σε φάρμακα παροξυσμικές διαταραχές.

egkefalos (4).jpg

Διαπίστωσαν ότι η μηχανή ήταν σε θέση να ανιχνεύσει τις νευροαγγειακές αλλαγές κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων στον φλοιό και στη συνέχεια να τις εντοπίσει στην πηγή τους.

Η μηχανή συλλαμβάνει συνεχώς τις εικόνες του εγκεφάλου, σημειώνει η ομάδα, καθιστώντας την ιδανική για καταστάσεις όπου παρατηρείται μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα σε απρόβλεπτες στιγμές.

egkefalos (3).jpg

Η ομάδα πιστεύει ότι το νέο μηχάνημά τους σύντομα θα καταστεί βασικός εξοπλισμός για την παρακολούθηση κοριτσιών με εγκεφαλικές διαταραχές και θα προσφέρει ένα νέο εργαλείο για τους ερευνητές που προσπαθούν να κατανοήσουν τις ρίζες των εγκεφαλικών διαταραχών και τελικά να τους εμποδίσουν να αναπτυχθούν.

Διαφήμιση