Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Συμβουλές δροσιάς για σας και το κατοικίδιό σας

Συμβουλές δροσιάς για σας και το κατοικίδιό σας

0
Διαφήμιση

Με καύσωνα ή χωρίς η υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν ανθρώπους και κατοικίδια τους καλοκαιρινούς μήνες. Με απλά βήματα μπορείτε να εξασφαλίσετε συνθήκες δροσιάς χωρίς να ξοδευτείτε.

Για να έχεις μία καλή θερμοκρασία στο εσωτερικό, πρέπει πρώτα από όλα να κρατήσεις τον ήλιο έξω από το σπίτι σου και μετά να φροντίσεις για το δροσισμό του.

Χρησιμοποιήσε σκίαστρα

  • Τέντες, ξύλινα στέγαστρα και πέργκολες μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια στη θωράκιση του σπιτιού μας από τη ζέστη.
  • Ακόμα δεν έχεις βάλει ανεμιστήρες οροφής;

Είναι φθηνοί στην αγορά (ξεκινούν από 30 ευρώ) και μπορούν να δροσίσουν πολύ αποτελεσματικά και οικονομικά. Σκέψου ότι ένας ανεμιστήρας οροφής καταναλώνει έως και 15 φορές λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα απο ό,τι ένα κλιματιστικό.

  • Αν χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό…

κάντο έξυπνα και συνδύασέ το με τον ανεμιστήρα οροφής. Ανέβασε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 29 βαθμούς και βάλε παράλληλα τον ανεμιστήρα. Ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες, θα έχεις ικανοποιητικά επίπεδα δροσισμού με εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40% σε σχέση με ένα κλιματιστικό που λειτουργεί μόνο του (προφανώς σε χαμηλότερη θερμοκρασία). Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς να κάνεις συντήρηση του κλιματιστικού σου.

Κάνοντας το κάτι παραπάνω:

  • Αν έχεις κήπο και γενικά μεγάλους ακάλυπτους χώρους, φύτεψε φυλλοβόλα δέντρα
  • Αν μένεις σε διαμέρισμα, άσε αναρριχώμενα φυτά να αγκαλιάσουν πέργκολες και τοίχους. Δεν θα έχεις μόνο περισσότερη δροσιά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και ένα πιο όμορφο μπαλκόνι.
  • Βάψε το εξωτερικό μέρος με μη απορροφητικά (ανοιχτά) χρώματα

Όταν η ακτινοβολία πέφτει πάνω σε μία επιφάνεια, τότε είτε απορροφάται είτε ανακλάται είτε συμβαίνουν και τα δύο. Οι μουντοί, σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν το 70-90% της ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού και εσύ να λειτουργείς τέρμα το κλιματιστικό για να μην βράζεις. Προστάτεψε λοιπόν το σπίτι σου, την υγεία σου και το πορτοφόλι σου και βάψε το εξωτερικό μέρος με μη απορροφητικά (ανοιχτά) χρώματα και ειδικά ‘ψυχρά’ υλικά (συμβουλέψου έναν αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό).

Ακόμα καλύτερα…

  • μπορείς να φτιάξεις μία πράσινη ταράτσα. Δοκίμασε κάτι απλό, όπως το να βάλεις πολλές γλάστρες και φυτά καλύπτοντας την εκτεθειμένη επιφάνεια στον ήλιο. Για καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλέψου έναν πολιτικό μηχανικό ή επισκέψου ένα κηποτεχνικό γραφείο για το πώς να φτιάξεις έναν πραγματικό κήπο.
  • Τα διπλά τζάμια και τα σύγχρονα κουφώματα… θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τη ζέστη απ’ έξω τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού και να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα. Αν μπορείς, κάνε αυτήν τη μικρή επένδυση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνεις απόσβεση.

Αν τελικά χρειάζεται να αγοράσεις κλιματιστικό…

Άκου πρώτα αυτό: Πριν τρέξεις να αγοράσεις την πρώτη προσφορά που θα βρεις μπροστά σου, σκέψου αν θέλεις αυτό που θα αγοράσεις τώρα να το χρυσοπληρώνεις μια ζωή. Μην ψαρώσεις με την ενεργειακή κλάση Α αφού πλέον τα περισσότερα μοντέλα είναι πολύ πιο αποδοτικά και οικονομικά από ό,τι ορίζει η κλάση Α. Διάλεξε ένα κλιματιστικό με υψηλότερη ενεργειακή κλάση που μπορεί να φτάσει πλέον μέχρι και Α+++. Εναλλακτικά, σύγκρινε στην ενεργειακή ετικέτα την εποχιακή απόδοση, (βρες στην ετικέτα την ένδειξη ‘SEER’ για ψύξη και ‘SCOP’ για θέρμανση). Για παράδειγμα, το κατώτερο όριο που απαιτείται στη θέρμανση για την ενεργειακή κλάση Α είναι SCOP 3,4 τη στιγμή που στην αγορά ήδη υπάρχουν κλιματιστικά που επιτυγχάνουν εποχιακή απόδοση πάνω από 5, άρα είναι κατά 50% πιο αποδοτικά (και οικονομικά) από ένα απλό κλιματιστικό κλάσης Α.

Επίσης προτίμησε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

Τέλος, κατά την τοποθέτηση (από εξειδεκευμένο προσωπικό πάντα) κάνε μία χάρη στον εαυτό σου και μην αντιγράψεις τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που έχει τοποθετήσει την εξωτερική μονάδα μέσα στον ήλιο. Τοποθέτησέ τη σε σκιά, κατά προτίμηση στο βόρειο τμήμα του σπιτιού ή φτιάξε ένα μικρό σκίαστρο από πάνω αν αυτό δεν είναι δυνατό.

Πώς να κρατήσεις δροσερά τα ζωάκια

  • Κυρίως στο σπίτι

Για τα κατοικίδιά μας, από σκυλιά μέχρι κουνέλια, το σημαντικότερο είναι να βρίσκονται μέσα στο σπίτι τις πολύ ζεστές μέρες του χρόνου, ιδανικά σε δροσερό δωμάτιο με άφθονο νερό.

Μην αφήσεις τον σκύλο σου πολλή ώρα έξω

Προσπάθησε να είναι κυρίως σε σκιερά μέρη. Επίσης, έχε τα μάτια σου ανοιχτά εκεί που τριγυρίζει, καθώς τα ζώα όταν ζεσταίνονται έχουν την τάση να θέλουν να πιουν ό,τι βρουν μπροστά τους.

 Κι αυτά χρειάζονται το αντηλιακό τους

Βάλε τους ειδικό αντηλιακό για ζωάκια, ειδικά αν έχουν πολύ ανοιχτόχρωμη μυτούλα ή αυτάκια.

  •  Ειδική φροντίδα

Κάποια σκυλάκια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα στην πολλή ζέστη. Συνήθως τα πιο μυώδη ή τα πιο στρουμπουλά, αυτά που έχουν μικρή ή πλακουτσωτή μύτη, όταν είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα σε ηλικία, όταν έχουν μακρύ και πυκνό τρίχωμα και τέλος αυτά που έχουν κάποια ασθένεια ή βρίσκονται σε θεραπεία.

Ειδικά για γατούλες

Μην ανησυχείς αν η γάτα σου ξεκινήσει να γλύφει το τρίχωμά της συχνότερα από το κανονικό. Αποτελεί έναν μηχανισμό για να κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός της, παρόμοιο με αυτόν του ιδρώτα. Αν ξεκινήσει να αφήνει υγρές πατημασιές, σημαίνει ότι ιδρώνει αρκετά στις πατούσες της και άρα χρειάζεται να δροσιστεί. Δοκίμασε να βρέξεις λίγο τα ποδαράκια της, αν και δεν εγγυόμαστε ότι θα της αρέσει!

Φροντίδα για τα αδέσποτα

Πάρα πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε και τα αδέσποτα της γειτονιά, που δεν έχουν κάποιον να τα φροντίσει τις πολύ ζεστές μέρες. Άφησε άφθονο νερό και φαγητό έξω για αυτά, δημιούργησε ένα σκιερό σημείο στη γειτονιά αν δεν υπάρχει ή ακόμα καλύτερα φιλοξένησέ τα στο σπίτι σου τις ημέρες με καύσωνα.

Εναντιώσου στην κακοποίηση

Θυμήσου ότι πλέον ισχύουν νόμοι για την κακοποίηση ζώων και ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες, ας έχουμε το νου μας για ζωντανά που υφίστανται κακοποίηση από τους ιδιοκτήτες τους (για παράδειγμα ζωντανά που βρίσκονται όλη μέρα στον ήλιο ή είναι μόνιμα δεμένα).

Πώς να είσαι δροσερά στην πόλη

  • Μην κάθεσαι σπίτι

Βγες σε μία πλατεία ή στο γειτονικό πάρκο. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν λεφτά, ακόμα και αν ζούμε σε τσιμεντένιες πόλεις, υπάρχουν ακόμα κάπου κοντά πάρκα και πλατείες, όπου μπορείς να περάσεις καλά και φθηνά, αν όχι δωρεάν. Και να θυμάσαι ότι είναι η δική σου παρουσία που αναβαθμίζει τα πάρκα και τις πλατείες της γειτονιάς σου.

  • Διακοπές από την τηλεόραση

Γιατί αν βλέπεις, σημαίνει ότι κάθεσαι στο σαλόνι (ή ακόμα χειρότερα στο υπνοδωμάτιο). Προτίμησε να κάτσεις στο μπαλκόνι με την αγαπημένη σου παρέα. Αν μάλιστα φυτέψεις αρωματικά φυτά (όπως δυόσμο ή βασιλικό) ή βότανα (όπως λουίζα ή φασκόμηλο), θα είναι ακόμα πιο ευχάριστα. Ακόμα και μόνος σου το βραδάκι στο μπαλκόνι με την αγαπημένη σου σειρά στο laptop, είναι πιο ευχάριστα (και δροσερά)!

Θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα

…και καταφεύγεις πάντα να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου. Δεν το αφήνεις καλύτερα να κάνει και αυτό διακοπές; Προτίμησε τα μέσα μεταφοράς ή ακόμα καλύτερα ένα ποδήλατο. (Για κοντινές βόλτες βέβαια, μην ξεχνάς και τα υποτιμημένα ποδαράκια σου!)

  • Δοκίμασε το ποδήλατό σου

…τον Αύγουστο, στους άδειους πια δρόμους της πόλης, απολαμβάνοντας μέρη που δύσκολα προσεγγίζεις τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Θερινό σινεμά!

Από τις top επιλογές που μας προσφέρει η πόλη το καλοκαιράκι. Για πιο οικονομικά: θερινό σινεμά με τους φίλους σου στην ταράτσα!

  • Ταράτσα-πάρτι!

Τι και αν ξέμεινες στην πόλη καλοκαιριάτικα… φέτος ειδικά δεν είσαι ο μόνος. Μαζευτείτε λοιπόν φίλοι και γνωστοί σε μία ταράτσα και γιορτάστε το καλοκαίρι στην πόλη με do-it-yourself κοκτέιλ πάρτυ! (Tip: μην ξεχάσεις να ειδοποιήσεις τους γείτονες, ειδικά αν μένεις σε πολυκατοικία. Κάλεσέ τους για να γνωριστείτε καλύτερα ή αν δεν σου βγαίνει και δεν θες τέλος πάντων, ειδοποίησε τους τουλάχιστον για να προλάβουν να μαζέψουν τυχόν απλωμένα ρούχα τους από την ταράτσα!).

Διαφήμιση