Αρχική Άσκηση Χυμός παντζαριών και άσκηση ξανανιώνουν τον εγκέφαλο

Χυμός παντζαριών και άσκηση ξανανιώνουν τον εγκέφαλο

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, ο χυμός παντζαριών που ακολουθείται από σωματική άσκηση μπορεί να κάνει πολλά για να βελτιώσει τη ροή του αίματος στα γηράσκοντα μυαλά, καθώς ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει πολύ την λειτουργικότητα του εγκεφάλου, ώστε τον επαναφέρει σε επίπεδα που φυσιολογικά παρατηρούνται σε νεαρούς ενήλικες.

 

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, συμμετείχαν 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν, είχαν υπέρταση και έπαιρναν έως δύο φάρμακα την ημέρα γι’ αυτήν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wake Forest, στο Γουΐνστον-Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας, τους ζήτησαν να γυμνάζονται επί έξι μήνες, τρεις φορές την εβδομάδα με μέτρια ένταση, κάνοντας επί 50 λεπτά βάδην σε έναν κυλιόμενο διάδρομο.

Μία ώρα πριν από κάθε προπόνηση έπρεπε να πίνουν χυμό από παντζάρια, ο οποίος στους μισούς από αυτούς ήταν επεξεργασμένος ώστε να μην περιέχει νιτρικά άλατα.

Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το συστατικό, το οποίο όταν καταναλώνεται μετατρέπεται πρώτα σε νιτρώδη άλατα και έπειτα σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το νιτρικό οξείδιο μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις σε όλες τις ηλικίες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η γυμναστική ασκεί «νευροπλαστικές επιδράσεις» στον γηράσκοντα εγκέφαλο, καθώς και ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια διεγείρει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Έτσι, θέλησαν να εξετάσουν εάν ο συνδυασμός των δύο παρέχει πρόσθετα οφέλη – γεγονός που ως φαίνεται ισχύει, αφού η μελέτη τους έδειξε σημαντικά οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντών που έπιναν τον μη επεξεργασμένο χυμό.

Οι ερευνητές με επιβλέποντα τον δρα Γ. Τζακ Ρετζέσκι, καθηγητή και διευθυντή στο Εργαστήριο Συμπεριφορικής Ιατρικής του Τμήματος Υγείας & Επιστήμης της Αθλήσεως στο Wake Forest, λένε ότι παρότι τα νέα ευρήματα πρέπει να επαληθευτούν, υποδηλώνουν ότι η διατροφή καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να έχει ζωτική σημασία για την υγεία του εγκεφάλου και την διατήρηση της σωματικής ανεξαρτησίας μας.

 

 

 

Πηγές: https://www.yahoo.com/news/beetroot-juice-exercise-rejuvenate-aging-brains-144906032.html http://www.dailymail.co.uk/health/article-4424766/Drink-beetroot-juice-exercise-younger-brain.html http://www.express.co.uk/life-style/health/794297/Alzheimer-s-beetroot-juice-exercise-rejuvenate-brain tanea

Διαφήμιση