Αρχική Άσκηση Η καθιστική ζωή επιταχύνει τη γήρανση των γυναικών

Η καθιστική ζωή επιταχύνει τη γήρανση των γυναικών

0
Διαφήμιση

Οι γυναίκες που καθημερινά περνούν πολλές ώρες καθισμένες σε μια καρέκλα μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσής τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη με 1.481 εθελόντριες ηλικίας άνω των 64 ετών ανακάλυψαν μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στον καθιστικό τρόπο ζωής και την πρόωρη γήρανση των κυττάρων του σώματος.

Στην πραγματικότητα, με ακινησία για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, οι γυναίκες αποκτούσαν βιολογική ηλικία οκτώ χρόνια μεγαλύτερη από την αληθινή, λένε οι ερευνητές.

Η πρόωρη γήρανση των σωματικών κυττάρων είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, διαβήτη και καρδιοπάθειας, προσθέτουν.

Τα καλά νέα είναι ότι έστω και μισή ώρα έντονης φυσικής δραστηριότητας (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα ή ποδηλασία) να βάλουν στη ζωή τους, μπορούν να προστατεύσουν αρκετά τον εαυτό τους.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), ζήτησαν από τις εθελόντριες να φορούν για μία εβδομάδα επιταχυνσιόμετρα (μικρές συσκευές που καταγράφουν τις κινήσεις και την επιτάχυνσή τους).

Επιπλέον, έλαβαν δείγματα αίματος τα οποία ανέλυσαν για να εξετάσουν το μήκος των τελομερών στις άκρες των χρωμοσωμάτων τους.

Τα τελομερή είναι μικροσκοπικά τμήματα DNA που επιστρώνουν προστατευτικά τα άκρα των χρωμοσωμάτων (συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών που τα προστατεύουν από τη φθορά).

Οι εθελόντριες με την πιο καθιστική ζωή είχαν μικρότερου μήκους και πιο «φθαρμένα» τελομερή, τα οποία χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία τους.

«Η χρονολογική ηλικία ενός ατόμου δεν ταιριάζει πάντοτε με τη βιολογική ηλικία του, διότι αυτή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλάντιν Σαντγιάμπ, από το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημοσίας Υγείας του UCSD.

«Οντως, η μελέτη μας έδειξε ότι τα σωματικά κύτταρα γερνούν πολύ πιο γρήγορα με τον

καθιστικό τρόπο ζωής, εκτός κι αν φροντίσει κανείς να εντάξει λίγη συστηματική γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά του».

 

 

 

Πηγές: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170118151544.htm, http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/too_much_sitting_too_little_exercise_may_accelerate_biological_aging https://medicalxpress.com/news/2017-01-biological-aging.html http://sciencebulletin.org/archives/9448.html

Διαφήμιση