Αρχική Αφιερώματα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Εντυπωσιάστε με το μενού του Σεφ Παναγιώτη Μπουρτσουκλή

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Εντυπωσιάστε με το μενού του Σεφ Παναγιώτη Μπουρτσουκλή

0
Διαφήμιση

Το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι ο πρωταγωνιστής της ημέρας. Η καλή προετοιμασία και ένα λαμπερό μενού με τις παραδοσιακές γεύσεις της γαλοπούλας και του χοιρινού είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Ο Σεφ Παναγιώτης Μπουρτσουκλής προτείνει ένα λαμπερό μενού τριών πιάτων που θα εκπλήξει τους καλεσμένους σας.

Ορεκτικό Χριστουγέννων

  • Γαλοπούλα σωτέ με αυγά ορτικού

ΥΛΙΚΑ

1 Στήθος γαλοπούλα περασμένο σε μηχανή

Αλάτι

Πιπέρι

Δεντρολίβανο

50 μλ. κρασί λευκό

6 φέτες μπέικον

4 αυγά ορτυκιού

1 κουταλιά σούπας πετιμέζι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τη γαλοπούλα για πολύ λίγο και σβήνουμε με το κρασί (για να γίνει λευκή).

Την βγάζουμε από το τηγάνι και αφού την περάσουμε από απορροφητικό χαρτί την τυλίγουμε σε ένα σελοφάν και την αφήνουμε να μαλακώσει και άλλο από την θερμοκρασία της.

Όταν κρυώσει την καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά μας ,απλώνουμε σε μεμβράνη της φέτες από το μπέικον και βάζουμε επάνω την γαλοπούλα ,τοποθετούμε τα αυγά στη σειρά και κλείνουμε κυκλικά τη γαλοπούλα να γίνει ρολό.

Βράζουμε το ρολό σε καυτό νερό μαζί με το σελοφάν για 5 λεπτά και ύστερα την σοτάρουμε σε τηγάνι για να πάρει όμορφο χρώμα.

Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.

Κυρίως πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  • Ψαρονέφρι με κρέμα σε φώλια κανταϊφιού

ΥΛΙΚΑ:

1 ψαρονέφρι

2 μανιτάρια αγάρικα ( λεύκα ) ,

μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι,

 πιπέρι,

τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κουτάλια βούτυρο

1 σκελίδα σκόρδο

3 σποράκια κέδρου

100 μλ κρέμα γάλακτος

τριμμένη παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε ροδέλες (όχι χοντρές ) και το σοτάρουμε όταν ροδίσει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και δένουμε τη κρέμα , ρίχνουμε τον μαϊντανό και την παρμεζάνα στο τέλος και σβήνουμε τη φωτιά.

Σε τσέρκι κάνουμε τη φώλια με βουτυρωμένο το κανταΐφι και το ψήνουμε στους 180′ για 15 λεπτά. Το βγάζουμε και το ξεφορμάρουμε ,γεμίζουμε τη φωλιά ενώ είναι ζέστη και πασπαλίζουμε με φρέσκο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.

Επιδόρπιο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  • Γλυκό ποτηριού με μπισκότο ωραίο και κρέμα σαμπάνιας

ΥΛΙΚΑ:

200 ml αφρώδη οίνο

250 gr ζάχαρη

100 gr γάλα

6 κροκούς αυγών

1 κουταλάκι του γλυκού εσανς βανίλιας

σε 4 ποτήρια κρασιού βάζουμε μέχρι τη μέση τριμμένα μπισκότα για να συμπληρώσουμε ύστερα με την κρέμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη με τους κρόκους και χτυπάμε με μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε την σαμπάνια σίγα σιγά και ανακατεύουμε με σύρμα.

Τοποθετούμε το μπολ σε μπαιν μαρί. Προσέχουμε το μπαιν μαρί δεν πρέπει να έχει πολύ καυτό νερό, έτσι το κρατάμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς το μείγμα.

Χτυπάμε ελαφρά το γάλα και το ενσωματώνουμε κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα.

Ρίχνουμε λίγο από τα τριμμένα μπισκότα μας για χρωματισμό και σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με την κρέμα. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και ύστερα τα σερβίρουμε.

Ex. Chef Μπουρτσουκλης Παναγιώτης

Ιδιοκτητης στο εστιατορειο Κόκκινα πιθάρια Βυτινα Αρκαδίας

Ιδιοκτητης στο ξενοδοχειο Nymfasia Arcadia Resort 4**** Βυτίνα Αρκαδίας. 

Διαφήμιση