Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Θερμοπληξία: Πότε μπορεί να το πάθει ένα παιδί και τι να κάνετε

Θερμοπληξία: Πότε μπορεί να το πάθει ένα παιδί και τι να κάνετε

0
Διαφήμιση

Η θερμοκρασία του σώματος, συνήθως, διατηρείται μεταξύ 36-37,5 C. Ο «θερμοστάτης» του σώματος βρίσκεται στον εγκέφαλο, στο πρόσθιο υποθάλαμο, από όπου ελέγχει την παραγωγή και απώλεια θερμότητας. Η απώλεια θερμότητας από το σώμα γίνεται με 4 τρόπους.

Ακτινοβολία: Μεταφέρεται στο περιβάλλον με τη μορφή υπέρυθρων θερμικών κυμάτων. Εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ σώματος και περιβάλλοντος. Συνιστά το 55% της απώλειας θερμότητας.

Αγωγιμότητα: Δια της άμεσης επαφής με άλλη επιφάνεια. Συνιστά το 2-3% της θερμικής απώλειας.

Μεταφορά θερμότητας μέσω του ρεύματος αέρα. Συνιστά το 12% της θερμικής απώλειας.

Εξάτμιση: Εξάτμιση του ιδρώτα. Συνιστά το 30% της θερμικής απώλειας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι 3 πρώτοι τρόποι γίνονται ανενεργείς, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη των 37C. Μόνο η εξάτμιση του αέρα βοηθά τότε. Ακόμα, όμως, και η εξάτμιση του ιδρώτα αποτυγχάνει όταν η υγρασία φτάνει το 90-95%.

Παράγοντες που προδιαθέτουν σε θερμική νόσο είναι η βρεφική και γεροντική ηλικία, η παχυσαρκία, η αφυδάτωση, δερματικές νόσοι, ορισμένα φάρμακα, η έλλειψη εγκλιματισμού, η κακουχία, τα υπερβολικά η πολύ στενά ρούχα, ο πυρετός και οι λοιμώξεις και ένα προηγούμενο επεισόδιο θερμικής καταπληξίας.

Η ικανότητα του κάθε οργανισμού να αποβάλλει θερμότητα έχει μια μέγιστη τιμή. Όταν ξεπεραστεί αυτή η ικανότητα τότε αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος.

Τα μικρά παιδιά έχουν λιγότερο ικανή θερμορυθμιστική ικανότητα. Η θερμοκρασία στην οποία τα παιδιά αρχίζουν να ιδρώνουν είναι ψηλότερη αυτή του ενήλικα.

Οι νόσοι από αυξημένη θερμοκρασία χωρίζονται σε ελαφριές και βαριές.

Οι ελαφριές είναι

Οίδημα λόγω θερμότητας: Παρατηρείται οίδημα χεριών και άκρων ποδιών. Είναι αυτοϊώμενη και το μόνο που χρειάζεται είναι δροσερό περιβάλλον.

Κράμπες: Προκαλούνται μετά από έντονη άσκηση. Αντιμετώπιση με ξεκούραση και χορήγηση ηλεκτρολυτικών διαλυμάτων από το στόμα η ενδοφλέβια χορήγηση φυσιολογικού ορού. 3) Λιποθυμία: Είναι αυτοϊώμενη. Μεταφέρεται ο ασθενής σε δροσερό περιβάλλον. Επαναφέρει τις αισθήσεις του όταν τεθεί ανάσκελα η και με τα πόδια ανυψωμένα. Χορηγούμε ηλεκτρολυτικά διαλύματα από το στόμα.

Οι βαριές νόσοι είναι

Θερμική εξάντληση: Είναι προστάδιο της θερμικής καταπληξίας. Τα συμπτώματα είναι πυρετός μέχρι 39C, κακουχία, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετοί, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία και αφυδάτωση.

Οι νοητικές λειτουργίες είναι άθικτες, όπως και οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί αποβολής της θερμοκρασίας. Μεταφέρουμε τον άρρωστο σε δροσερό περιβάλλον και χορηγούμε ενδοφλέβια υγρά.

Θερμική καταπληξία: Είναι μια απειλητική για τη ζωή επείγουσα κατάσταση, στην οποία οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν.

Ο ασθενής έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 41C και επηρεασμένη νοητική κατάσταση, που μπορεί να εκτείνεται από παράξενη συμπεριφορά μέχρι σπασμούς και κώμα, καθώς και τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν στην θερμική εξάντληση.

Το ύψος και η διάρκεια της υπερθερμίας είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες θνητότητας, πού φτάνει το 50%. Το σημαντικότερο στην αντιμετώπιση είναι η ταχεία πτώση της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι τους 39C.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να ελαττωθεί η θερμοκρασία του σώματος είναι το συνεχές ράντισμα του σώματος με νερό και η χρησιμοποίηση ανεμιστήρα για γρήγορη εξάτμιση.

Τοποθετούμε πάγο στις μασχάλες και στους βουβώνες η βάζουμε τον άρρωστο σε κρύο νερό. Χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά. Τα αντιπυρετικά δεν βοηθούν. Αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές ( Σπασμοί, υπόταση, αρρυθμίες)

Πρόληψη θερμοπληξίας: Κατά τους θερμούς μήνες ελαττώνουμε τη φυσική δραστηριότητα και σε ώρες χαμηλότερης θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Πίνουμε επιπρόσθετο νερό η ηλεκτρολυτικά διαλύματα.

Φοράμε ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα. Παραμένουμε σε χώρους με κλιματισμό. Ελέγχουμε συχνά τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Ποτέ δεν αφήνουμε παιδί κλεισμένο σε αυτοκίνητο.

Οι αθλητές να πίνουν ½ λίτρο νερό η ηλεκτρολυτικού διαλύματος, 2 ώρες πριν την έντονη άσκηση. Να παίρνουν 250ml υγρών ανά 20 λεπτά έντονης άσκησης και στο τέλος να αναπληρώνουμε κατά 150% την απώλεια βάρους, με υγρά.

Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης

Μετακινούμαστε σε δροσερό, σκιερό μέρος η σε κτίριο με κλιματισμό και βγάζουμε ρούχα

Βάζουμε κρύο νερό η κρύες κομπρέσες στο δέρμα και πίνουμε κρύα υγρά. Σε περίπτωση συγχυτικής κατάστασης, ληθάργου η πυρετού, αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

 

Πηγή: παιδιατρική εταιρεία Κύπρου

Διαφήμιση